Abdominoplastia

Abdominoplastia este metoda chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime din regiunea mijlocie si inferioara a abdomenului. Procedura poate ameliora semnificativ aspectul acestuia deoarece elimina pielea incretita, intareste muschii abdominali si aplatizeza abdomenul.

Femeia isi doreste un abdomen plat si conturat, dar sarcina sau pierderea sau cresterea in greutate produc modificari corporale in special in zona abdomenului. Aceast gen de interventie estetica este indicata persoanelor cu obezitate a caror elasticitate a pielii a scazut sau persoanelor care doresc sa indeparteze vergeturile si cicatricile situate sub ombilic.

Abdominoplastia se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor care prezinta un surplus tegumentar insotit de grasime pe abdomen, care nu se pot indeparta prin dieta sau exercitii fizice. In cazul femeilor, daca se intentioneaza o noua sarcina, abdominoplastia nu este indicata deoarece muschii verticali ai abdomenului, refacuti in urma tratamentului, pot fi despartiti din nou in perioada graviditatii.

Operatia dureaza 2-5 ore, si se efectueaza sub anestezie generala. Dupa interventie se recomanda purtarea unei burtiere elastice speciale. In primele zile, abdomenul va fi umflat si dureros, dar disconfortul initial va fi controlat cu medicatie antialgica. Scoaterea firelor se face la 7-14 zile postoperator, iar burtiera se poarta timp de 4-6 saptamani. Cicatricilor le este necesar aproximativ un an pentru vindecare completa. De obicei, activitatea se poate relua dupa 2-3 zile.

Pentru mentinerea indelungata a rezultatelor obtinute, este important sa se urmeze un regim dietetic recomandat de un medic nutritionist si sa se practice exercitii fizice cu regularitate. Se sugereaza evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor.

Complicatiile specifice ce pot aparea postoperator sunt: reactii alergice, hemoragii, infectii, tromboze (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sange). Sub atenta supraveghere medicala, acestea sunt controlabile si nu prezinta un factor de risc major.