Blefaroplastia

Trecerea anilor poate lasa semne vizibile asupra chipului nostru, iar pielea imbatranita tradeaza varsta si modul in care a fost ingrijita. Una dintre cele mai eficiente operatii de reintinerire faciala este blefaroplastia, ce ofera o regresie de pana la 10-15 ani.

Caderea pleoapelor este strict legata de pierderea din elasticitate a pielii si slabirea muschilor, iar pungile de grasime se datoreaza atractiei gravitationale. Pentru a corecta aceste defecte se indeparteaza pielea in exces, iar la nevoie si grasimea suplimentara.

Pentru “pungile” de sub ochi este necesara doar interventia de indepartare a excesului de grasime, printr-o incizie in partea interna a pleoapei. Interventia este una de scurta durata (20 minute) si nu necesita folosirea firelor.

In situatia in care exista un exces de grasime si de piele este nevoie de o interventie transcutanata, prin intermediul careia se realizeaza o incizie sub gene, prelungita la coltul ochiului. Grasimea se indeparteaza sau rearanjeaza, muschiul se sutureaza, iar pielea in exces este inlaturata.

Cat dureaza si cum se realizeaza interventia

Procesul dureaza aproximativ 60 de minute, fiind nevoie de anestezie generala cu sedare intravenoasa. Aceasta metoda adoarme pacientul, insa il scuteste de disconfortul dat de intubatia orotraheala.

In situatia in care excesul de piele nu exista, se poate apela la blefaroplastie din motive estetice: pentru a elimina prezenta nedorita a cearcanelor si a “pungilor de sub ochi” care se datoreaza pielii extrem de subtire si fine, dar si din motive externe: extenuare, boala, alimentatie defectuoasa, modificari hormonale, iritatii ale ochilor sau modificari ponderale importante.

Vindecarea completa dupa aceste interventii are loc in aproximativ o saptamana, timp in care se indeparteaza si firele de sutura. Pleoapa va putea capata o culoare diferita si risca sa se umfle usor, insa nu exista posibilitatea de a afecta vederea. In prima zi va fi recomandata nesolicitarea ochilor, iar pentru cel putin doua saptamani activitatile fizice intense sunt de evitat.

Blefaroplastia este indicata la aproape orice varsta, dar preponderent se adreseaza persoanelor cu varste peste 35 de ani. Acest tip de interventie poate fi realizat si de persoanele tinere pentru remodelarea aspectului congenital al pleoapelor sau pentru indepartarea cearcanelor sau pungilor inestetice.