Ginecomastia

Dezvoltarea excesiva a glandei mamare la barbati poarta numele de ginecomastie, si este caracterizata prin excesul de piele si hipertrofierea glandei mamare.

ginecomastiaGinecomastia afecteaza aproximativ 65 % dintre baieti pana in varsta de 14 ani si 50% dintre barbatii maturi. Schimbarile hormonale, tratamentele medicamentoase neadecvate, obezitatea sau anumite cauze medicale pot cauza dereglarea marimii bustului masculin, determinand nemultumiri de ordin estetic.

Solutia pentru acestia este chirurgia de ginecomastie, care consta in lipoabsorbtia sau excizia la nivelul glandei mamare.

Anestezia folosita este fie generala, fie locala asociata cu sedare. Postoperator se recomanda evitarea extremelor termice si efortul fizic, iar reincadrarea in viata profesionala poate fi inceputa la o distanta de o saptamana.

Firele se extrag in cazul lipoaspiratiilor la aproximativ 5-7 zile dupa operatie, iar in cazul mamoreductiilor in aproximativ 12-14 zile. De asemenea, dupa operatie este indicata purtarea unei veste elastice timp de minim 2 saptamani zi si noapte si, ulterior, inca 2-3 saptamani doar noaptea.