Micsorarea sanilor

Mamoplastia de reductie este interventia chirurgicala care presupune rezolvarea problemelor cauzate de sanii plonjanti si excesiv de mari.

Daca aceasta problema nu este inlaturata pana la maturitate, poate deforma coloana vertebrala, sau provoca dureri in momentul respiratiei, modificare in postura corpului, iritatii si chiar aparitia unei suprainfectii bacteriene sau micotice la nivelul pielii.

Scopul operatiei este de a reduce volumul si greutatea sanilor prin indepartarea excesului de piele, grasime si tesut glandular. Aceasta interventie presupune, totodata, si ridicarea sanului si reducerea dimensiunilor areolei. In unele cazuri, excesul de grasime poate fi indepartat si prin liposuctie.

Mamoreductia se face sub anestezie generala si dureaza aproximativ 3-4 ore. Dupa interventie, fiecare parte a trunchiului va avea cate un tub de drenaj pentru prevenirea acumularii de sange in zona operata. Timp de cateva zile, va fi necesara purtarea unor bandaje compresive, iar pentru cateva saptamani, va urma purtarea unei brasiere cu rol de suport si fixare. Scoaterea firelor de sutura se face dupa 7-14 zile postoperator, insa vindecarea completa necesita 6-12 luni.

In vederea recuperarii, persoanele care au suferit o astfel de operatie vor urma un tratament antibiotic timp de cateva zile, iar in urmatoarele saptamani este recomandata evitarea activitatilor fizice dificile. Totodata, este necesara evitarea expunerii la soare sau solar in primele 3 luni de la operatie.

Pe langa complicatiile generale care apar in urma unei interventii chirurgicale (reactii alergice, hematom, infectie, hemoragie) pot aparea si complicatii specifice acestui tip de operatie:

posibilitatea de alaptare poate fi afectata;

sensibilitatea areolei poate fi pierduta partial sau complet;

poate aparea senzatia de amortire in zonele unde exista cicatrici.