Rinoplastia

Rinoplastia este interventia chirurgicala de imbunatatire a aspectului extern al nasului, contribuind la restabilirea armoniei faciale. Operatia trebuie sa fie hotarata cu prudenta, deoarece ea modifica aspectul fetei intr-un mod simtitor, de unde rezulta utilitatea fotografiilor si videosintezelor, care ajuta la o previzualizare a rezultatelor.

Pentru aceasta interventie, durata spitalizarii este de 48 ore. Rinoplastia se face sub anestezie generala cu sedare intravenoasa, timp de aproximativ o ora. In timpul operatiei, pielea nasului se separa de os si cartilaj, care sunt apoi sculptate in forma dorita.

Dupa operatie, pe piramida nazala se pune o atela, care se mentine de regula 7 zile. In primele zile postoperator, pacientul isi poate simti fata umflata, cu edem si echimoze in special la nivelul pleoapelor inferioare. In acest caz, trebuie aplicate comprese reci care vor reduce evident aceasta simptomatologie. De regula, echimozele si edemul persista in prima saptamana, la finalul acesteia, atela si firele pot fi scoase.

Timp de 2 saptamani trebuie evitate activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala, fapt ce poate favoriza unele sangerari. La pacientii care poarta ochelari, pe o perioada de 6-7 saptamani este contraidicat ca acestia sa se sprijine pe piramida nazala. Nasul operat ramane sensibil pe o perioada de 21 zile si ia un aspect natural dupa 2 luni, insa cel definitiv va putea fi observat dupa trecerea unei perioade de un an.

Momentul cel mai potrivit pentru realizarea rinoplastiei este in anotimpurile de primavara si toamna, deoarece temperaturile foarte ridicate sau scazute pot afecta perioada recuperarii. Candidatii pentru interventia de remodelare a nasului trebuie sa aiba peste 16 ani in cazul fetelor, iar pentru baieti este de minimum 18 ani, deoarece dupa acest interval, oasele nazale au ajuns la maturitate si operatia poate fi realizata fara retineri.