Dereglarile emotionale, parte din recuperarea pacientului

Citind despre experientele colegilor mei privind confruntarea cu dereglari emotionale dupa o operatie estetica, am gasit acest articol al medicului plastician Tom J. Pousti (San Diego Plastic Surgeon), in care am regasit multe dintre sfaturile pe care le ofer si eu pacientilor mei.

„Pentru multi pacienti, o procedura estetica este o experienta care le schimba viata, atat din punct de vedere psihic, cat si fizic. Multi dintre acestia insa apeleaza la chirurgia estetica pentru a-si imbunatati aspectul si nu iau in considerare faptul ca pot de asemenea experimenta dereglari emotionale.

Desigur, exista numeroase beneficii psihice care contribuie la cresterea increderii si respectului de sine, insa pot implica si reactii adverse, precum despresia si anxietatea. Acestea apar in perioada de recuperare, cand pacientul este nerabdator sa vada rezultatul final. Depresia postoperatorie este de asemenea des intalnita, mai ales la pacientii cu probleme de personalitate, predispusi la astfel de comportamente, nu foarte increzatori in propriile forte si cu probleme de relationare. O procedura cosmetica va poate face sa va simtiti foarte incantati, nerabdatori, dar multe persoane il pot vedea ca pe un proces stresant.

In primul rand, este dificil sa gasiti un chirurg estetician certificat, in care sa aveti deplina incredere. Inainte de procedura, este important sa mentineti o atitudine pozitiva si mai ales, sa va creati asteptari realiste. De asemenea, chirurgia estetica isi propune sa va ajute cu anumite probleme ale aspectului, nu garanteaza schimbari privind viata personala ori profesionala.

Dupa gasirea medicului si stabilirea procedurii, un pas vital este pregatirea pentru recuperare. Trebuie sa fiti foarte bine informati cu privire la ce consta aceasta perioada, sa o intelegeti si sa urmati sfaturile medicului, pentru o refacere optima. Discutarea cu medicul dumneavoastra despre asteptarile si scopurile dumneavoastra il va ajuta sa inteleaga ceea ce doriti si pentru a va oferi cele mai bune sfaturi pentru atingerea lor. Orice intrebare sau problema aveti, contactati-va medicul estetician. De exemplu, aspectul umflat si invinetit este normal, discomfortul si durerea pot fi controlate de medicamente, activitatea fizica ar trebui limitate pentru a incuraja vindecarea si foarte important este suportul moral al celor din jur.

Amintiti-va faptul ca acesti factori postoperatorii, depresia si anxietatea, sunt temporare. Dupa vindecarea inciziilor, rezultatele vor aparea. Tineti legatura cu medicul dumneavoastra si concentrati-va pe rezultatul final!”

Puteti citi varianta in engleza pe REALSELF.